Makelaars

De courtages van Franse makelaars zijn hoog

makelaars5 tot 10% is vrij normaal in Frankrijk, dat is algemeen bekend, daarom speelt de helft van onroerendgoedtransacties zich af tussen particulieren.
Maar zonder enige kennis van (Franse) zaken, de taal en cultuur heeft dit ook zijn risico’s. Daarom ontstaan er steeds meer alternatieven, zoals zogenaamde bemiddelaars, wat vaak Nederlanders zijn die zich al gevestigd hebben in Frankrijk, daar kennis hebben opgedaan (en vaak ook een oficieel certificaat gehaald hebben) en daar hun beroepvan gemaakt hebben.

Deze bemiddelaars of intermediars houden zich bezig met onder andere het zoeken, selecteren, onderhandelen en aankopen van Frans onroerend goed.
Lees meer over het kopen van een huis zonder makelaar.

Maar wilt u liever zaken doen met een makelaar dan is de huidige ontwikkeling qua courtages wat beter geworden. Zo bestaat er inmiddels een groep makelaars die zich maximeren tot 4%.  Maar ook kunt u best eerst onderhandelen met een makelaar en bijvoorbeeld komen tot een vast bedrag waarvoor zij uw diensten zullen vertegenwoordigen.

In ieder geval dient u op te letten dat u een betrouwbare makelaar (Nederlands en Frans) in de armen neemt, want sommige kunnen er een potje van maken. Het is daarom aan te bevelen van te voren de betrouwbaarheid van de makelaar te testen door via bijvoorbeeld forums vragen te stellen.

Wij adviseren u om ook ons hoofdstuk Begeleiding door te lezen, daar staat meer informatie over bovenstaande.

Enkele betrouwbare Nederlandse makelaars en bemiddelaars vindt u hieronder:

  • 30 à Vendre: Aankoop en bouw begeleiding in Zuid Frankrijk
  • VievaFrance: Advies, begeleiding, bemiddeling
  • B&D France:Nederlands makelaarskantoor gevestigd in Elburg. Gespecialiseerd in de Provence/Var/Côte d’Azur en Dordogne en aangrenzende departementen.